4 essentiële vragen – Nieuwsberichten Onderlinge

Overweeg je over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Doe het niet zomaar!

Elk jaar spelen in december nog heel wat mensen met de gedachte om van zorgverzekeraar te veranderen. Dat is ook dit jaar het geval, alleen al omdat de poliskosten voor 2020 flink uiteenlopen. Een overstap kan gunstig uitpakken. Maar als je verzekeraars met elkaar gaat vergelijken, is het wel zaak dat je antwoord krijgt op een aantal vragen. Hier volgen de 4 belangrijkste.

1. Hoeveel premie ga ik betalen?

De premiekosten voor de basisverzekering verschillen sterk per aanbieder. Voor 2021 kan het verschil oplopen tot 500 euro op jaarbasis. Dat is een heel bedrag, dus zeker iets om bij stil te staan. Let wel: een goedkopere verzekeraar is niet per definitie ook een betere verzekeraar.

2. Hoe zit het met mijn keuzevrijheid?

Hoewel de basisverzekering bij alle verzekeraars dezelfde dekking biedt, zijn er wel verschillen in de ‘zorgkeuze’. In hoeverre kun je zelf ziekenhuizen en zorgverleners kiezen zonder extra te betalen?

3. Heb ik een aanvullende verzekering nodig?

De fysiotherapeut, de tandarts of de acupuncturist: er zijn vormen van zorg die niet gedekt worden door de basisverzekering maar misschien voor jou wel heel belangrijk zijn. De aanvullende dekkingen verschillen per aanbieder, dus onderzoek dit goed voordat je een keuze maakt.

4. Is het een goed idee om mijn eigen risico te verhogen?

Je kunt het eigen risico van 385 euro verhogen tot maximaal 885 euro. Dat kan in de premie schelen, maar als je iets mankeert, moet je meer betalen. Doe het dus alleen als je goed gezond bent en wat geld achter de hand hebt. Let wel: de kosten van de huisarts vallen niet niet onder het eigen risico, die worden altijd vergoed.